Uygulama Fotoğraflarına Galeride Tam ekran Bakınız
ALÇIPAN ASMA TAVAN
Alçıpan asma tavan ve led spot aydınlatmalı ışk bandı ve dekorasyon uygulamalarımızı alçıpan asma tavan detayı, alçı çekilmesi, istenilen desen ve renkte boya yapılması ve spot led dahil sizi kimseyle uğraştırmadan hızlı ve kusursuz bir biçimde anahtar teslim uygulamaktayız.
Asma tavan ve gizli ışık modellerimiz buradaki resimlerden ibaret değildir ister bizim önereceğimiz isterseniz sizin internet ten veya bir mekanda gördüğünüz modeli kusursuz bir şekilde uygulamaktayız
Yani kısacası siz hayal edin biz uygulayalım; Eviniz ya da iş yeriniz için en uygun tasarımı sizin için profesyonel ekibimizle uyguluyoruz
Asma tavan,gizli ışık,kartonpiyer,kemer,boya,tadilat,tamirat,kırım-yıkım,moloz atımı,tesisat,parke,kapı,seramik gibi birçok hizmeti vermekteyiz
ASMA TAVAN SİSTEMLERİ
Tarihçesi
Asma tavan ve tavan döşemeleri ilk olarak estetik nedenlerle Japonya’da 1337-1573 yılları arasında Muromachi Dönemi‘nde kullanılmaya başlamıştır. Kaynaklara göre asma tavan Avrupa da ise ilk olarak 1596’da İngiltere’de Blackfriars Theatre’de kullanılıyor.
Amerika da ise asma tavan ile ilgili gelişmeler resmi patent başvuruları üzerinden kayıt altına alınmıştır; bu teknolojinin tarihi resmi tarihe not olarak düşülmüştü
Asma tavan kullanımının da bir parçası olan etkili bina tasarımı, estetik, akustik, çevresel faktörler ve binanın altyapısıyla entegrasyon gibi birden fazla hedefin dengelenmesini gerektirir. İnşaatın maliyeti ve uzun vadeli işletme maliyetleri söz konusudur.
Estetik
Uzun yıllar asma tavan temel beyaz fayanslardan yapılmıştı. Ancak modern yenilikler artık boyut, renk, malzeme (retro desenler ve suni deri, ahşap veya metal dahil), görsel efektler ve şekiller, desenler ve seçenekler bolluğu sunuyor ve Dokuların yanı sıra destek sistemleri ve plenuma erişmenin yolları. Özel tavan plakalarının özel işlemleri, geçmişe kıyasla nispeten düşük maliyetle yapılabilir.
Akustik
Akustik denge ve kontrol asma tavanlar ile elde edilmek istenen önemli hedeflerdendir. Gürültülü bir ortam misafirleri aşırı derecede etkileyebilir; çok sessiz bir iç mekan ise donuk ve davetsiz bir görünüme yol açabilir.
Asma tavanların akustik performansı, gelişmiş ses emme teknolojisi birlikte ile yıllar içinde aktif bir şekilde gelişmiştir. Bu, bazen ses azaltmasına yardımcı olmak ve bitişik odaları daha sessiz tutmak için panellerin üzerinde “ses sopaları” olarak adlandırılan, Ses Zayıflatma Kuşağı (SAB) olarak bilinen yalıtım eklenerek elde edilir.
Çevresel faktörler
Kapalı ortam kalitesinde havalandırma, VOC emisyonları, aydınlatma ve termal sistem kontrolü, termal konfor, doğal aydınlatma için gün ışığının kullanılması, akustik ve dış mekan görünürlüğünün optimizasyonu bulunmaktadır.
Asma tavanlar en basit hali ile alçı levhaların tavana askı profilleri ile tutturulmasıdır. Asma tavan sistemleri tesisat uygulamalarının kolayca uygulanmasına imkan vermesi, akustik ses yalıtımı, yangın yalıtımı ve estetik görünüm amacıyla yapılmaktadır.
ASMA TAVAN NERELERE YAPILIR
Alçıpan asma tavan, konutların, ofislerinin, alışveriş merkezlerinin, otellerin, hastanelerin, sanayi tesislerinin, sinemaların, tiyatroların ve gösteri merkezlerinin tavanlarına uygulanabilmektedir.
UYGULANDIĞI DÖŞEMEYE GÖRE ASMA TAVAN ÇEŞİTLERİ
alçıpan asma tavan Betonarme Döşemelerde : En çok kullanılan asma tavan çeşididir. Metalden hazırlanan iskelet çelik vida ile döşemeye asılarak yapılır. kartonpiyer asma tavan Asmolen Döşemelerde : Betonarme döşemedeki gibi metalden yapılan iskelet döşemeye tutturulur. Montaj için kullanılan çelik dübel asmolen tuğlalarının arasında yer alan nervürlü kirişlere vidalanır. asma tavan fiyatları Ahşap Döşemelerde : Metal iskelet iki taraflı ve bir tarafı ahşap döşemenin üzerine çıkan somun ve bulon ile döşemeye tutturulur. asma tavan fiyat Çelik Döşemelerde : İskelete yapının en kolay olduğu döşeme çeşididir. İskelet kaynak, bulon ya da perçin ile döşemeye uygulanır.
ASMA TAVAN YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
Asma tavan modelleri :
Standart alçı levha, suya dayanıklı alçı levha, yangına dayanıklı alçı levha, asma tavan alçıpan modelleri Tavan U Profili : L= 3 m asma tavan alçıpan T avan C Profili : L= 3 m Ekleme Parçası : Tavan C profillerini birbirine eklemek için kullanılır.
Dübel Vida :
Tavan U profilleri duvara sabitlemek için kullanılır.
Çelik Dübel :
Vida, kovan, L-demir ve somundan oluşur.
Borazan Vida : Alçı levhayı tali profillere sabitlemek için kullanılır. Askı Çubuğu : Askı maşalarını taşımak için kullanılır.
Askı Maşası : ANA profilleri taşımak için kullanılır. Klips : Tali profilleri ana profillere sabitlemek için kullanılır.
Derz Bandı : Alçı levhalar arasında kalan derzler için kullanılır.
Derz Dolgu Alçısı : Derz dolguları için kullanılır.
Malzeme Sarfiyatı Malzeme Adı
1 m2 İçin Sarfiyat Alçı levha 1,05 m² TU Profili 0,90 m TC Profili 3,50 m Ekleme Parçası 0,6 adet Dübel - Vida 1 adet Çelik Dübel 1 adet Askı Çubuğu 1,6 adet Askı Maşası 1,6 adet Klips 4,7 adet Borazan Vida 16 adet Derz Bandı 1,8 m Derz Dolgu Alçısı 0,400 kg Saten Perdah Alçısı 1 kg/ m² (Her 1 mm kalınlık için) Yalıtım malzemesi (isteğe bağlı) 1,05 m² Köşe profili (köşe bandı) Tavan detayına göre değişir
ASMA TAVAN NASIL YAPILIR
Asma Tavan Kotunun Belirlenmesi :
Yapılması istenen asma tavan, bitiş kotuna göre alçı levha kalınlığı da temiz kalacak olan yüksekliğe eklenerek U profillerinin alt kotu duvar yüzeyine işaretlenir.
U- Profillerin Sabitlenmesi :
Daha önceden boyalı çırpı ipi yardımıyla tüm duvarlar üzerine taşınmış olan çizginin üzerine, tavan U profilleri, matkap yardımı ile dübel, vida ve pul kullanılarak sabitlenir.
Askı Çubuklarının Konumunun Belirlenmesi :
İlk konulacak olan askı çubuğu, uygulamaya başlanacak olan duvar köşesinden her iki duvara, uzaklığı 10 cm olacak şekilde monte edilmelidir. Askı çubuklarını ana profiller taşıyacağından, ana profillerin montajında yaşanacak problemleri en aza indirmek için ana profillerin hangi duvara paralel olacağı önceden belirlenmelidir.
Çelik Dübel Yerlerinin Belirlenmesi :
Ana profiller odanın uzun duvarına (“a” eksenine) paralel olmalıdır. “a” ekseni doğrultusunda en fazla 90 cm aralıklarla çelik dübel yerleri işaretlenmelidir.
Askı Çubuklarının Konumunun Belirlenmesi :
Elektrik ve ses tesisatı var mı, İklimlendirme ve havalandırma bacaları geçiyor mu, yangın önleme tesisatı döşenecek mi, gibi benzeri sorulara cevap verilmeli, bu durumlar askı çubuklarının konumu belirlenmeden önce kontrol edilmelidir.
Ek askı Çubukları Atılacaksa Onların Konumunun Belirlenmesi :
Askı çubukları ve ana profillerin söz konusu tesisatlarla çakışmaması için gereken yerlerde ek askı çubuğu kullanılır.
Çelik Dübellerin Sabitlenmesi :
Daha önceden belirlenmiş olan çelik dübel yerleri matkapla delinir. Matkapla delme işleminde seçilen matkap ucuna dikkat edilmelidir. Kullanılan matkap ucu dübelden bir numara küçük olmalıdır.
Askı Çubuklarının Boyunun Belirlenmesi :
Malzeme analizinde askı çubuğu sayısı belirlenir. Askı çubukları, tavan ile U profilleri alt kotu arasında kalan mesafeden en az 4- 5 cm, en fazla 7-8 cm kısa kesilir.
Askı Çubuklarının Takılması :
Askı çubuklarının takılması işlemi, daha önceden monte edilen ve yerinde sabitlenen çelik dübeller üzerinde bulunan L demirlerinin içinden geçirilerek asılır.
Askı Maşalarının Takılması :
Askı maşaları, C profillerine rahatça geçmesi ve montaj esnasında zorluk çıkmaması için C profilleriyle aynı yöne bakacak şekilde takılmalıdır. Takılma esnasında askı çubuklarının üzerinde bulunan yaylarına basılır ve askı çubukları yay üzerinde bulunan deliklerden geçirilir.
Ana Profillerin Takılması :
T askı maşası kullanılmış ise ana profiller maşa dişlerinden direkt geçirilerek takılır. C askı maşası kullanılmış ise ana profil maşaya yaklaştırılır ve maşa ana profile kilitlenene kadar döndürülür.
Ana Profillerin Ekleme Parçalarının Takılması :
Yardımcı malzemeler tablosundan hatırlayacağımız gibi profil L boyları 3 m’dir. 3 m’yi geçen asma tavanlarda ana profiller ekleme parçası ile birbirlerine eklenir.
Tali Profillerin Aralıklarının Belirlenmesi :
Tali profillerin aralıkları 50 cm olmalıdır. Bu mesafeyi kesinlikle geçmemek gerekir. Bunun nedeni ise altına monte edilecek olan alçı levhaları taşıyacak olmasıdır. Aradaki mesafe 50 cm’den büyük olursa alçı levhada sonradan sarkmalar olabilir.
Tali Profillerin Konumu :
Mevcut duvardan ya da giydirme duvardan uzaklığı en az 10 cm olmalıdır. asma tavan taşyünü modelleri Tali Profillerin Sabitlenmesi : Tali profiller önceden askı çubuklarına askı maşaları aracılığıyla bağlanan ana profillerin altına sabitlenir.
Alçı Levhaların Kesilmesi :
Alçı levhaların kesiminde dikkat edilecek en önemli nokta, ölçünün alınmasıdır. Ölçü, kesilecek alçı levhanın monte edileceği yerde alınmalıdır.
Yalıtım Malzemesinin Döşenmesi :
Yapılacak olan asma tavanda yalıtım yapılması düşünülüyorsa yalıtım malzemeleri alçı levha kaplanmasına başlamadan önce profillerin üzerine yerleştirilmelidir.
Alçı Levhaları Vidalama ve Montajının Yapılması :
Vidalama şarjlı matkap ya da devir ayarlı matkap ile yapılır. Vidalamada dikkat edilecek nokta, vida aralıklarının 30 cm’yi aşmamasıdır. Vidalama sırasında vida başlıkları alçı levha üzerine gömülecek şekilde yapılmalı yalnız alçı levha üzerinde bulunan kartonun zedelenmemesine dikkat edilmelidir.
Derz Bandı Yapılması :
Alçı levhaların vida ile montajı yapıldıktan sonra derzlere derz bandı (file) çekilir. Derz bandı; derz dolgusu alçısının alçı levhayı daha sağlam tutması ve kuruyunca çatlamaması için yapılır.
Alçıpan asma tavan, büyük yüzeyli omurgasız tavanlar, yalın ve hoş bir görünüm katar ve mimari tasarımı en iyi şekilde takılır. Alçıpan asma tavanlar söz konusu olduğunda, tasarımın tam yüzey çözümleri ya da tavan mahrutların kısmi kullanımı için gerekip gerekmediği konusunda yaratıcılık yaratmanın hiçbir sınırı yoktur. Hoş görünümlü alçı tavan lardır.
Alçıpan Asma Tavan dünya yasalarına uygun olarak yapılan, elektrik ve sıhhi tesisatlarına kolay döşenmesine ve gizlenmesine kolaylık sağlayan, akustik ve yangına dayanım gibi özelliklere sahip uygun sistemlerdir.
-
Her çeşit iç mekân tavan uygulamalarında kullanılır.
-
Tesisatları gizleyerek dekoratif mekanlar oluşturur. Alçıpan asma tavan tesisata müdahale açısından kolay ve uygun sistemlerdir.
-
Hafif olması sebebi ile binanın taşıyıcı sistemine etkisi çok azdır. Binanın hareketlerine uygun sistemlerdir. Bu nedenle depreme dayanıklı binalar için uygundur.
-
Yangına dayanım, ses ve ısı yalıtım performans Şarlarını karşılayan sistemlerdir.
-
Delikli veya deliksiz versiyonlara
Alçıpan Asma Tavan Özellikleri
Alçıpan asma tavan; mevcut çelik yapı, demirli beton ve ahşap tavan iskeleti altında, elektrik ve sıhhi tesisatların rahatça döşenmesine ve saklanmasına imkan veren ideal sistemlere verilen isimdir. Alçıpan asma tavan yangına karşı dayanıklıdır ve yankıyı engelleyen özelliğe sahiptir.
Müteahhit tarafından verilecek mimari proje ve detaylarına uygun olarak, çevre profili olarak adlandırılan asma tavan U-27/ 30 mm profillerinin alt kodu Nivo, lazer veya hortum terazi ile işaretlenir. Bu işaretlemeyi takiben çırpı ipi yardımı ile çevre duvar üzerine çizilir. Asma tavan U profil bu çizgi üzerine dübel-vida veya hilti tabancası ile sabitlenir.
Asma tavan kargasındaki askı tespit mesafeleri ve noktaları, (askı çubuklarının yerleri) duvardan 20-30 cm açıktan başlamak üzere 110 cm maksimum aralıklarla ve superpose ve pafta çalışmaları doğrultusunda mekânik ve elektrik sistemi göz önünde bulundurularak ve işverenin onayı alınarak tespit edilecek ve tavanda işaretlenecektir.
Böylece tavanda mevcut veya yapılacak aydınlatma, seslendirme, yağmurlama ve benzer tesisat ile kapakların yeri dikkate alınmış olacak, bunları askı çubukları ve taşıyıcı profillerle çakışmaması sağlanacak, gerekli yerlerde takviyeler atılacaktır.
Askı çubukları belirlenen yerlere çelik dübel vida ile sabitlenecek, ana taşıyıcı C-27/ 60 mm profiller 90-115 cm aralıkları ile askı çubuklarına bağlanılacaktır. Alçıpan taşıyıcı C profillere, paralel veya dik yönden, 25 mm lik brozan vidalar kullanılarak, 20 cm vida aralıkları ile monte edilecektir.
Alçıpan taşıyıcı C profillerin aks aralıkları 40 cm ise alçıpanlar bu profillere paralel yönde, aks aralıkları 50 cm ise dik yönde monte edilecekler, Alçıpan kısa kenarlarında oluşan derzler şaşırtmalı olacaklardı. Alçıpanları birleşme yerlerine derz dolgu işlemi uygulanılarak tavan boya ve benzeri dekoratif işlemlere hazır hale getirilecektir.
Alçı Levha Tavan:
Alçıpan asma tavan (alçı levha, alçıpan, alçıpan veya alçı plaka olarak da bilinir), iki kalın kağıt yaprağı arasında preslenmiş alçı sıvadan yapılmış bir paneldir. İç duvarları ve tavanları yapmak için kullanılır. Alçıpan konstrüksiyon geleneksel lata ve sıvaya daha hızlı bir alternatif olarak yaygın hale gelmiştir.
Asma Tavan: Düşürülmüş bir tavan, genellikle ana (yapısal) tavanın altına sekonder bir tavandır. Ayrıca bir asma tavan, T-bar tavan, asma tavan veya asma tavan olarak da adlandırılabilir ve modern inşaat ve mimarinin bir elyaftır. Asma tavan asıl olarak yukarıdaki zeminin alt tarafını gizlemek ve bir odada akustik denge ve kontrol sağlamak için geliştirilmiştir.